Aya's project book
art is freedom
פרויקט הגמר שלי עוסק בשבירת הגדרות מגדריות באמצעות צילום. בפרויקט אצלם בני נוער באופן המנפץ הגדרות מגדריות שונות ואנסה להציג נקודת מבט שונה וחדשנית שאינה מקובעת בקופסה או מוחזקת על ידי הגדרות וחוקים שונים. הפריימים אותם אני מתכננת לצלם מאתגרים את תכתיבי החברה ומעלים שאלות לגבי הגדרות חברתיות שכולנו להרגשתי כלואים בהם. אשר לא נכנעים לתכתיבי החברה ולרציונל מסוים אשר כולנו שואפים אליו.
לכן בעבודת החקר בחרתי לבחון כיצד ניתן ביטוי לשבירת הגדרות מגדריות בצילום. בעבודה זו אחקור שבירת הגדרות מגדריות בצילום תוך היכרות עם ייצוגי גברים בצילומיה של מיכל חלבין (ישראל) , אשר מצלמת צילומי אופנה תוך טשטוש הגדרות מגדריות ובין ייצוג הגברים והנשים בצילומיה של Carmen Triana (קולומביה) המצלמת אף היא צילומי אופנה תוך שבירת הגדרות מגדריות.
מִגְדָּר הוא מונח במדעי החברה המתייחס להבחנות בין הגבר לאישה שהן תלויות חברה ותרבות, הוא מזוהה בעיקר עם פרטי לבוש, נראות חיצונית, הגדרה מינית ונורמות מגדריות חברתיות. מאז ומתמיד התעסקות בנושא המגדר הייתה רחבה ואין אדם שלא התעסק ומתעסק בה. הצורך להתאים לנורמות חברתיות ולחוקים לא כתובים שאנו צריכים לציית להם בשביל לא לבלוט ולהזדהות כשונה או אחר. ההסכמה החברתית הרווחת הינה שישנם שני מגדרים ברורים, מכאן הייתה חלוקה לאורך שנים של בגדים מסוימים המתאימים לנשים וכך גם לגברים ושישנן נורמות חברתיות ברורות אשר נוגעות למין הגברי וכך גם למין הנשי.
באמנות יש התייחסות מסויימת לשבירה של סטיגמות מגדריות, ניתן לייחס זאת לתמונה מאד ידועה של הילד הבוכה שלמעשה מציגה ילד ממן זכר עם דמעות ומבט עצוב. "הילד הבוכה" הוא כינוי לציור שהיה נפוץ ומוכר מאוד בישראל, בו מוצגת דמותו של ילד לבוש מעיל, שדמעות זולגות על לחייו. ציור זה הוא אחד מתוך סדרת דיוקנאות של ילדים (ברובם בנים, אך גם בנות) בעלי הבעה רצינית או עצובה ודמעות על פניהם, שהיו נפוצים ברחבי העולם בשנות ה-70 וה-80. ציור זה מתחבר לנושא בו בחרתי לעסוק בצורה ברורה ואני מתכוונת להשתמש בו כהשראה.
כיום, הגדרת המגדר הינה נושא המעורר מחלוקות ותהיות בקרב בני נוער, במהלך השנים האחרונות הגבול המגדרי שהיה מאוד ברור החל להיטשטש, אנשים ובעיקר בני נוער החלו להעז יותר ולשלב בין המגדרים אם זה בלבוש, בהתנהגות ואפילו תהיות בקשר למשיכה המינית שהם מרגישים. הן בפרוייקט הצילום שלי והן בעבודה זו אני מבקשת להעלות שאלות לגבי הגדרות מגדריות . ברצוני לברר מהן אותן הגדרות וכיצד שאלות העולות מהתבניות החברתיות בהן אנו חיים יכולות לקבל ביטוי צילום. במחקרה, דפנה רוזין (2012) מציגה את הקשר בין אמנות (צילום, שירה וציורים) לבין אנשים בעלי זהויות מגדריות שונות וכך היא עוזרת למטפלים באומנות להבין טוב יותר את עולמם הפנימי של אנשים אלו. היא מציינת שבזכות האמנות אנו כחברה מצליחים לספוג ולהכיר את הזהויות השונות והמגדרים השונים, בכוחה של האמנות לתת לנו נקודות מבט שונות אשר מסבירות קונפליקטים שקשה לייצג במציאות. לדוגמה, רוזין (2012) הביאה את כרזת הסרט טראנס אמריקה (Transamerica, 2005) אשר מציגה קונפליקט יומיומי שהמון אנשים נתקלים בו אך הוא קשה להסבר. בכרזה ניתן לראות דמות בלבוש נשי עומדת מול השלטים של שני תאי שירותים ותוהה: הם אני גבר או אישה? לאן אני שייכת? האם ישנן רק שתי אופציות? בנוסף, היא מציינת שהמין הביולוגי שאיתו נולדנו איננו סוף הפסוק ואינו קובע את אישיותנו עד סוף חיינו. ישנו מגוון רחב מאוד על הסקאלה שבין גבריות לנשיות ואנו לא צריכים להיקבע על שני מגדרים ולהתעלם באופן מוחלט מאחרים, ישנן המון זהויות שונות ומגוונות על ספקטרום זה. לדוגמה, ישנם אנשים המשייכים את עצמם למגדר הנגדי מתוך הזדהות פנימית, ישנם אנשים אשר זהות מגדרם הינה נזילה ועשויה להשתנות, ישנם אחרים הסובלים מחוסר הזדהות עם המגדר המסוים שאליו שויכו מיום הולדתם.
גם לירז כהן מרדכי (2020) דנה בנושא זהויות מגדריות בעולם ובלבוש. לירז מציינת שבשנים האחרונות החלו להיטשטש גבולות המגדר והמיניות הברורים לכולנו כחברה וגם כאינדיבידואלים, המון בני נוער מובילים כיום את הגישה של שוויון מגדרי ומיני מכל הבחינות והגדרות עבורם הן נושא שולי ונזיל. המהפכה הענקית שבני הנוער עשו בשנים האחרונות הגיעה לטלוויזיה ולמוסדות צילומיים, מוסדות תרבותיים ואפילו לאופנה. לדוגמה, בתחום הטלוויזיה ישנן לא מעט סדרות המציגות דמויות ראשיות נשיות בעלות לשוני פנייה כהם והוא ובנוסף בעלות שיער קצוץ ולבוש גברי. בנוסף, ניתן לראות ששינוי זה בא לידי ביטוי גם באוניברסיטאות ובחברות איפור גדולות. השינוי הגדול ביותר שאנו שמים לב אליו בשנים האחרונות ובעיקר בתקופה האחרונה הוא השינוי בבגדים, בשבועות אופנה וכך גם בצילום ובאמנות. בזכות השינוי והמהפכה שעשו הדור הצעיר יותר מעצבים, צלמים ואמנים החלו להיפתח ולהביא נקודות מבט שונות וחדשניות לחברה שלנו. לדוגמה, מעצבים רבים בהוליווד ובאירופה הביאו את חוסר המגדריות לקולקציות שלהם והציגו קולקציות א- בינאריות שמתאימות לשני המינים ולא רק למין אחד ויחיד, בעולם האופנה נכנס הביטוי -Gender Free.
מתוך שבוע האופנה בלונדון 2020-
שבירת הגדרות מגדריות ניתן למצוא אצל הצלמות מיכל חלבין מישראל וקארמן טריאנה מקולומביה:
כארמן טריאנה הינה צלמת קולומביאנית שגרה בבוגוטה, את כל העבודות שלה היא מצלמת בקולומביה והציגה תערוכות בניו יורק, בוגוטה, ברצלונה וברלין. כיום היא מקשרת בעבודתיה בין האדם לבין הטבע. אחת הסדרות המוכרות ביותר שלה היא סדרה המקשרת בין האדם לבין הטבע ומתעדת פגיעות ופחד, הנקראת "Anatomy Of Lust" בסדרה היא מציגה את גוף האדם מכל המגדרים אשר לבושים ומתועדים בבגדי משי ובגדים רכים ומצולמים בטבע, היא מעבירה מסר בסדרה אשר אמור להעלות מודעות סביב הגדרות מגדריות ולהראות את החופשיות שבאה בלי ההזדהות עם הגדרות. בסדרה זו אני אתייחס להחלטתה של טריאנה בהצגת הדמויות הגבריות ובדרך בה הן נלכדות במצלמה.
כפי שניתן לראות בתמונות המוצגות, טריאנה צילמה את הדמויות הגבריות בסדרה שלה כדמויות עדינות מאוד אשר משרות רוגע ושקט נפשי, הן מוצגות כדמויות בעלות ויזואלייה עדינה ולא גסה, הם מתחברים עם הרקע- הרקע מאוד רגוע ולא זועק או תופס לצופה את העין, היא הלבישה אותם בצורה עדינה, רכה ו"נשית",הציגה גבריות מאוד עדינה ורגשית ובנוסף גם ביימה אותם ואת תנועות גופם בצורה המציגה פגיעות ופתיחות ורגש מתפוצץ וכתוצאה מכך הצליחה בהעברת המסר של הסדרה.
טריאנה מציגה נקודת מבט חדשנית ורעננה לגבי הגדרות ותוויות, היא מציגה סדרה ללא מגדר או תוויות והגדרות חברתיות, היא מציגה את החופש בהיותך לא מזוהה עם תווית חברתית כלשהי. הסדרה שלה מציגה בצורה הטובה ביותר את השילוב בין נשיות לגבריות ושהן לא מתנגשות אלא מתחברות ביחד לאמנות.
טריאנה מסבירה כי הסדרה שלה מציגה צד מאוד עדין פגיע ויפה של גבריות כי בעיניה לכולנו יש צד גברי ונשי אך אנו כבולים לחוקי חברה שמציגה את האידיאל של רק שני מינים: או גבר או אישה. אך במציאות היא מספרת שאנו אינדיבידואלים אנושיים וחופשיים לעשות כל מה שאנו חושקים בו.היא מציינת שהיא אוהבת לחקור רגשות ותחושות שהדחקנו בתוכנו וכתוצאה מכך היא החליטה להוציא לפועל סדרה זו. ניתן לראות טריאנה הגיעה למצבים של פגיעות יתרה עם מצולמיה, הסדרה שלה הציגה את הנושא ואת נקודת מבטה בצורה הטובה ביותר.
יתר על כך, טריאנה מדגישה שהיא בחרה את המצולמים בקפידה, היא ציינה כי היא לוקחת את עבודתה כתרגיל של קשר עם אחרים והיא שואפת שתמונותיה יהיו שקופות ביותר- שייצגו אותה ואת נקודת מבטה בצורה הטובה ביותר באחרים. היא אוהבת להגיע למהות ולפגיעות של אנשים, לחקור ולברר אודות בני אדם וכך להגיע איתם לרמת פתיחות עד כדי שקיפות, שהיא תשקף את עצמה במצולם (ignant, 2017).
מיכל חלבין, צלמת ישראלית, למדה בויצו חיפה והציגה תערוכות בעיקר בארצות הברית ואירופה. חלבין הינה צלמת פורטרטים ומצלמת בעיקר בני נוער מכיוון שלדבריה הם מציגים משהו אותנטי ואמיתי, חלבין מספרת שבצילומיה היא מייצגת את המציאות שלה ואיך שהיא רואה אותה בלי הסתרות וייפוי המציאות.היא מביימת את מצולמיה באופן בו היא חושקת אך יחד עם זאת מבקשת מהם להתנהג כעצמם כדי להציג אותנטיות ואמיתיות (כהן-גרבוז, Ynet, 2008). בחרתי תמונות מכמה סדרות שהיא הציגה וארצהלנתח אותן.
צילומי האמנות של חלבין נעשים כמעט כולם במזרח ארופה וברוסיה מאופינים ברקע המזרח ארופאי הקודר. בצילומים אלו כמו בסדרת המתאבקים או בסדרת צילומי הפנימיה הצבאית ההגדרות המגדריות של הנערים המצומים ברורות יותר עם כי ניכר כי חלבין בוחרת את בני הנוער עם המראה העדין והמזרח ארופאי.
שונים מכך מאד אופים של צילומי האופנה של חלבין, שפת הצילום שלה בתחום האופנה הינה א-בינארית ושוברת את ההגדרות המגדריות.
צילומי האופנה של חלבין מאתגרים את הגדרות המגדר, בכתבה על פתיחת התערוכה "מיכל חלבין עושה Dior" שהוצגה בגלריה ע"ש דרפלר בויצו חיפה ב 2016.
מצוין כי בצילומים של חלבין מופיעים נערים בעלי מראה אנדרוגיני, לבושים בבגדים הגדולים עליהם בכמה מידות. המתח שנוצר בין הנזילות המגדרית לסגנון האוברסייז, מעלה שאלות על מיניות, גיל ההתבגרות, נעורים ואסתטיקה הקוראת תיגר על המיינסטרים (יעקב, YNET, 2016).
חלבין מתארת כי הסגנון של שבירה מגדרית גורם לחברות אופנה רבה להתלבט אם להעסיק אותה בטענה כי יש לקוחות שיתקשו לקבל סגנון אמנותי זה.
את סיגנונה זה החלה להציג ב 2010 באחד הקמפיינים המדוברים שיצרה חלבין למותג קום איל פו. בראיון ל-Xnet הגדירה אותו בעלת החברה סיביל גולדפיינר כ"הקמפיין הרדיקלי ביותר שעשינו". גולדפיינר סיפרה אז כי סדרת הצילומים בה הופיעו נערים גרומים בבגדי נשים, גררה ביקורת שלילית מצד לקוחות המותג. "ערערנו על הקביעה של מה זה אישה, ושאישה זה בעצם מבע, פרפורמנס", אמרה אז גולדפיינר.
בראיון לשירה פור (הארץ, 2018) אומרת חלבין: ""אני מחפשת את הגורם המאחד, בין הדומה לשונה. אני פועלת ממחשבה על דואליות. אני מחפשת במושאי הצילום שלי משהו שביר, שיש בו ניגודים. שהוא יוכל להיראות מאוד חזק אבל מצד שני מאוד פגיע".
חלבין וטארינה מאתגרות בצילומיהן את ההגדרות במגדריות ויוצרות שפה צילומית א-בינארית מינית. בעוד טארינה בוחרת לצלם את הגברים בטבע וליצור שילוב בין דמותו הרכה של הגבר לטבע שסביבו . חלבין בצילומי האופנה שלה מצלמת בעיקר בסביבה אורבנית , הרקע של הקירות העתיקים והצבעוניות הסובייטית מייצרים למצולמיה מסגרת נוקשה. ניכר שמצולמיה של טארינה רכים ומתאחדים עם הטבע בעוד בצילומיה של חלבין יש לדעתי דבר מה נוקשה ומבלבל.
ביטוי נושא הפרויקט בצילום, הארי סטיילס:
כפי שציינתי במהלך העבודה, כיום מתחש מהפך מגדרי הגבול בין גבריות לנשיות הולך ומיטשטש. אחת הסיבות המשמעותיות לשינוי מהפכני זה הוא דור ה-z אשר מאמין בשוויון מגדרי ומיני ובאמונה כי אין שני מגדרים חדים וברורים ויש לנו את החופש לבחור להיות אנחנו במקום להתאים עצמנו לתכתיבי חברה. אחד האנשים המשפיעים ביותר על הנושא ועל הדור הצעיר הינו הזמר הארי סטיילס לצד זמרים ושחקנים כמו פרדי מרקורי, בילי אייליש, רובי רוז ועוד רבים. בשנה האחרונה נראה כי הזמר המפורסם שיחק עם הגבול שהולך ומטשטש בין גבריות ונשיות והתפרע, אם זה בצילומים שונים אשר מציגים נשיות וגבריות עדינה, אם זה בלבוש היומיומי שלו, בלק על ציפורניו ואיפור שונה ואגרסיבי. הנועזות של הזמר הפתיעה רבים וגרפה איתה המון ביקורות אך יחד עם זאת גם מחמאות ואהדה כתוצאה מכך, הוא עודד המון גברים ובני נוער להתלבש ולהתנהג בצורה אשר מתאימה להם מבלי להקשיב לחוקי ותכתיבי החברה. בחודש נובמבר 2020 יצא מגזין של ווג וסטיילס מככב בקאבר הראשי וכמעט ברוב המגזין, צילומים אלו היו הצילומים הכי נועזים שלו מתחילת השנה ובהם התלבש והצטלם בשמלות, חצאיות, איפור כזה או אחר ותנועות גוף עדינות ו"נשיות" אך יחד עם זאת הציג גם גבריות עדינה, מהות ההפקה הייתה לשלב בין נשיות לגבריות וכך העבירו את זה בפריימים. לדוגמה, בשער ניתן לראות את סטיילס לבוש בשמלה מהודרת וארוכה אך יחד עם זאת ישנו ג'קט בלייזר אשר מביא את הצד הגברי וכך נותן קונטרה לנשיות. ניתן לראות זאת בנוסף בכל הפריימים האחרים בעזרת אובייקטים, תפאורה ולבוש כמובן. הצלם ובית האופנה העבירו את מסר הפריים בצורה הטובה ביותר והציגו קונטרה מיוחדת בין נשיות לגבריות במיוחד כשבחרו את אחד האנשים המשפיעים ביותר על נושא המגדר כיום.
סטיילס עוד פעם טלטל את העולם כולו בנועזות ובפתיחות שלו והראה את היופי בשילוב נשיות וגבריות מבלי לפחד מגבריות רעילה או אפילו נשיות רעילה. חשוב לציין שסטיילס מציג עמדה שבעיניו לבגדים אין מגדר ולא אמור להיות להם חוקים וגבולות שונים. הוא מאמין בשוויון מגדרי ומיני ומתרגם אותו למציאות במוזיקה שלו, בימי צילום, בקליפים ובדעתו הרווחת.